Luku 2.4 (NK II järk)

Valmistab endale toidu lõkkel või priimusel

Katse on sooritatud, kui noorkotkas osaleb välitegevuses ja valmistab lõkkel toitu või kasutab keetlit.

Eeltööd matkal toiduvalmistamiseks

Tõelise matkahõngu annab matkale lõkkel valmistatud toit.

Olles pikemal matkal, peavad matkajad ise toitu valmistama. Seda saab teha nii lõkkel kui ka priimusel. Lõkkel saab korraga suure portsjoni valmistada.

Pane koos matkakaaslastega paika menüü ning jagage omavahel ära kaasavõetavad toiduained. Menüü paikapanekul jälgige, et see oleks mitmekesine.  Arvestama peab kolme toidukorraga päevas. 

  • Hommikueine peab olema maitsev ning kiirelt valmiv, näiteks puder, võileivad, tee.
  • Lõuna võib teha soovi korral purgitoidust. Kuid sobilik on süüa ka võileibu, sest neid saab kiirelt ja lihtsalt teha. Sel juhul saab näiteks rännakul kiirelt edasi liikuda.
  • Õhtusöögi valmistamiseks varutakse üldiselt kauem aega. Siis võib küpsetada tuhas kartuleid, liha, grillida vardal vorste. Pikemale matkale võetakse kaasa konserve.
Ühiselt saab toidu valmistada pajas lõkke kohal. Foto: Iiris Prosa
Toitu saab valmistada ka suuremates konservkarpides. Põlva kodutütarde, noorkotkaste üleelamislaager. Foto: erakogu

Toiduaineid matkale kaasa valides jälgi, et jätad koju kergelt riknevad toiduained. Jälgi ka toiduainete toiteväärtust ja kaalu. Toidu valmistamiseks on sobilik kaasa võtta järgnevat:

  • konserve;
  • kuivaineid: kaerahelbed, pakisupp, kuivatatud puuviljad, makaronid;
  • leiba-saia;
  • suitsuvorsti; 
  • purgisuppi; 
  • kartulit; 
  • maitseaineid; 
  • vett.

Paki toiduained hoolikalt kilekottidesse. Hoidu võimalusel klaaspakenditest.

Kaasas peab olema ka suurem kulp ning keedunõu.

Hea teada!

  • Purgisupi saab enne matka pakkida klaaspurgist ümber plastikust toidukarpi. See vähendab ka seljakoti kaalu.
  • Pudruhelbeid, makarone aga ka näiteks rosinaid on mugav pakendada laia suuga plastpudelitesse (nt erinevad smuuti pudelid). 
  • Jäta koju toiduained, mis lähevad kergelt lödiks – näiteks kohuke, küpsis. 
  • suitsuvorst
  • toores liha
  • purgisupp
  • munad
  • kiirkaerahelbed
  • piim
  • kartul
  • toores kala

Toiduvalmistamine matkal

Toiduvalmistamine välitegevuses õnnestub, kui pidada kinni neist viiest reeglist:

  • kõik on hästi korraldatud;
  • planeeritavad söögikorrad on mitmekesised;
  • valitud on retseptid, mida on kerge valmistada;
  • lõkkel toiduvalmistamiseks on tehtud vajalikud eeltööd;
  • toiduvalmistukorrad/ülesanded on matkaliste vahel ära jagatud.

Lõkke ettevalmistamine toiduvalmistamiseks on väga oluline. Kõige tavalisem keedunõu kinnitamise võimalus on kahele poole lõket maasse löödud hargikujulised puud ning neil asetsev rihti puulatt.

Uuri lõkkel pajakinnitamise viise altpoolt.

Pea meeles!

Nii hargid kui ka rõhtpuu peavad olema toorest puust.

Toidu saad valmistada näiteks pajaga lõkke kohal. 

Toitu saab valmistada mitmel viisil. Pajal/pannil lõkke peal, kuid ka pulga otsas ning fooliumis.

Allpool on lihtne retsept, mida küpsetada pajaga lõkkel.

Ühepajatoit

Vajalikud toitained 8 portsjonile:

  • 1 kg hakkliha; 
  • 4 kartulit; 
  • 6 porgandit; 
  • 2 sibulat;
  • 2 tassi makarone;
  • soola ja pipart;
  • 1/2 tassi jahu;
  • 2 loorberilehte.

Pruunista hakkliha ja sibul poti põhjas. Aja 8 tassi vett keema, lisa makaronid. Pese ja haki juurviljad ja lisa makaronidele. Vala pruunistatud hakkliha potti, lisa loorberilehed ja maitsesta. Kui porgandid on pehmed, lisa jahu. Keeda veel mõned minutid, eemalda loorberilehed ja serveeri kuumalt.

Hea teada!

  • Keedunõu liigutamiseks ja tõstmiseks kasuta haralist oksa.
  • Kulbile või lusikale võib pikenduseks külge siduda oksa.
  • Toitu ega vett ei tohi keeta suure leegiga lõkkel.
Kulbile või lusikale võib pikenduseks külge siduda oska.

Pulga otsas küpsetada saab erinevaid lihtsaid ampse: kartuliviile, sibulaid, pihve, leiba. Küpsetamiseks leia sobiva pikkuse ja paksusega toores oks. Küpsetada tuleb sütel, mitte leegi peal.

Pulga otsas küpsetamiseks otsi toores oks. 

Allpool mõned retseptid.

Küps õun

Vajalikud toiduained:

  • õun (ühe inimese kohta); 
  • suhkur.

Torka õun „saba poolt“ varda otsa. Õõnesta õun seest, tõsta avasse suhkrut ja küpseta väikese tule kohal nii, et suhkur jääks õunasse seni, kuni õun tundub küpsena.

Saiakesed

Vajalikud toiduained:

  • pärmitainas; 
  • moos; 
  • jahu.

Keera tainas spiraalselt pulga otsa (vooli saiake) ja küpseta lõkkes. Kui saiake on pruunikas, võta ta pulgalt maha, pane moosi sisse ja söö kohe.

S’mores

Vajalikud toiduained ühe sööja kohta:

  • 2 küpsist; 
  • 1 vahukomm; 
  • tükk šokolaadi.

Tee „võileib“, aseta šokolaad kahe küpsise vahele. Küpseta ettevaatlikult vahukommi ja pane ka see „võileiva“ vahele, suru pooled õrnalt kokku.

Fooliumis küpsetamisel saab valmistada erinevaid toite – röstida leiba, teha pannkooke, grillida juustuvõileibu jmt.

Kui lõke on ära põlenud, võid toitu valmistada ka süte kohal – näiteks panna fooliumisse banaani. 

Ühepajatoit

Kolm erinevat retsepti.

Kartuliga

  • hakkliha; 
  • kartuliviilud; 
  • porgand; 
  • sibul.

Riisiga

  • riis; 
  • kana; 
  • paprika; 
  • sibul; 
  • porgand.

Singiga

  • sink;
  • kartuliviilud,
  • puuviljad.

Lisaks kõigile ketšup, majonees.

Pane kõik toiduained fooliumi sisse, lisa ketšup ning majonees.

Küpsetamisaeg sõltub sellest, kui kuum on süsi ja mida küpsetatakse, tavaliselt 15–20 minutit.

Õun fooliumis

Vajalikud toiduained ühe sööja kohta:

  • õun; 
  • suhkur; 
  • kaneel; 
  • pähklid; 
  • rosinad.

Lõika tervest õunast südamik välja, riputa sisse suhkrut ja maitseaineid, sulge õun ja paki fooliumisse. Aseta sütesse 10–15 minutiks küpsema.

Banaanilaevukesed

Vajalikud toiduained ühe sööja kohta:

  • banaan; 
  • šokolaad; 
  • vahukomm.

Lõika banaani sisemisele küljele otsast otsani lõhe, topi sellesse šokolaadi ja/või vahukomm. Keera hoolikalt fooliumisse ja küpseta sütel 20 minutit.

Hakklihapallid

Vajalikud toiduained ühe sööja kohta:

  • sibul; 
  • hakkliha; 
  • seened; 
  • maitseained.

Lõika kooritud sibulad pooleks ja võta sisemised kihid välja. Maitsesta hakkliha, täida mõlemad sibulapooled lihaga, pane sibul uuesti kokku ja keera fooliumisse. Küpseta sütes 15–20 minutit. Sibula asemel võib kasutada ka tomatit või apelsini.

  • Fooliumis
  • Ahjus
  • Suure lõkkeleegi peal
  • Toki otsas
  • Pajal/pannil

Kasutatud allikad: Kolman, K. 2011. Toimetulek looduses, Looduskasvatus

Soovitused

Odota