Peatükk 4.1 (KT juhi käsiraamat)

Kodutütred sümbolid, eraldus- ning teenetemärgid ning ergutamiste ja tunnustuste kohaldamise põhimõtted

KINNITATUD
​Kaitseliidu keskjuhatuses otsusega 15. 04. 2015
​käskirjaga nr K-0.1-1/15/8388PR
PARANDATUD
​Kaitseliidu keskjuhatuse otsusega 23.01.2024
​käskkirjaga nr K-0-1/24/2821PR

I Kodutütarde sümbolid

  1. Kotkamärk – märk kotka kujutisega, kus kotka hõlmas asetseb rahvusvaheline skautlike organisatsioonide sümbol. Kotkamärgil on kolmeharuline liiliaõis, mille keskel on Eesti riigivapp. Liiliaõie harud on omavahel seotud. Märgi all asetseb ülespööratud otstega lint kirjaga “Alati valmis”. Märki kasutatakse juhtudel, kus tegutsetakse koos Noorte Kotkastega. (Lisa 1)
  2. Ristikuleht – valge kuldkollase äärisega ristikheinalehe rist, mille keskel sinisel sõõril on kotkamärk. (Lisa 2)
Lisa 1. Kodutütarde organisatsiooni kotkamärk
Lisa 2. Kodutütarde organisatsioon ristikumärk
  1. Üldlipp – helesinisel taustal on valge kuldkollase äärisega ristikheinaleherist. Selle keskel on sinisel sõõril kotkamärk. Lipu mõlemad küljed on ühesugused. Lipukanga suurus on 105x105 cm. Lippu ääristavad kollased narmad, mis on pikkusega 7 cm. Vardaehteks on kuldne kolmikleek. (Lisa 3)
  2. Ringkonna lipud – helesinisel taustal valge kuldkollase äärisega ristikheinaleherist. Selle keskel on sinisel sõõril kotkamärk. Lipukanga ülemises vardapoolses nurgas on vastava maakonna vapp või maleva eriembleem. Lipu mõlemad küljed on ühesugused. Lipukanga suurus on 105x105 cm. Lippu ääristavad kollased narmad, mis on pikkusega 7 cm. Vardaehteks on kuldne kolmikleek. (Lisa 3)
Lisa 3. Kodutütarde üldlipp
Lisa 3. Kodutütarde ringkonna lipp, tüüplahendus (näitel Kodutütarde Lääne ringkonna lipp)
  1. Blankett – A4 suuruses, ülal päises kotkamärgi kujutis ja sellest allapool kas struktuuriüksuse või ringkonna nimi. (Lisa 4)

Kodutütarde organisatsiooni blankett

Lisa 4. Kodutütarde organisatsiooni blankett

  1. Pitsat – ümmargune, 35 mm läbimõõduga. Pitsati keskel on kotkamärgi kujutis, selle peal kiri “Kaitseliit” ja all “Kodutütred”. (Lisa 5)
  2. Liikmekaart – ristkülikukujuline, mõõtudega 86x54x0.76 mm, oranži värvi ning läikiva lamineeringuga kaart. Esiküljel on välja toodud järgmised andmed: nimi, isikukood, üksus, väljaandmis- ja kehtivusaeg, liikmekaardi number ning Kodutütarde logo. Tagaküljel asuvad andmed: Kaitseliidu kontaktandmed, tekst „See kaart on Kaitseliidu omand ja tuleb leidmise korral tagastada Kaitseliidule. This is a property of Kaitseliit if found, please return to contacts above.” ning Kaitseliidu, Naiskodukaitse, Kodutütarde ja Noorte Kotkaste logod. (Lisa 6)
Lisa 5. Kodutütarde organisatsiooni pitsat
Lisa 6. Kodutütarde liikmekaart – eestvaade
Lisa 6. Kodutütarde liikmekaart – tagantvaade

II Kodutütarde eraldusmärgid

  1. Noorliikme eraldusmärk – metallist kotkamärk. (Lisa 7)
  2. Ringkonna eraldusmärk – eristatakse esindus- ja välivormi eraldusmärki (Lisa 8): 
    1. esindusvormi eraldusmärk – ümmargune, 65 mm läbimõõduga, tumesinise põhjaga varrukaembleem. Sellel paikneb kotkamärgi kujutis, mille kohal on 6 mm kõrguste tähtedega ringkonna nimi. Kotkamärk ja tähed on valget värvi; 
    2. välivormi eraldusmärk – ümmargune, 77 mm läbimõõduga, rohelisel põhjal varrukaembleem. Sellel paikneb musta värvi, 6 mm kõrguste tähtedega "Kodutütred", ringkonna nimi ning kotkamärk.
Lisa 7. Kodutütarde organisatsiooni noorliikme eraldusmärk – kotkamärk
Lisa 8. Kodutütarde struktuuriüksuse allüksuse eraldusmärk esindusvormil – varrukaembleem
Lisa 8. Kodutütarde struktuuriüksuse allüksuse eraldusmärk välivormil – varrukaembleem
  1. Ametikohatunnus – eristatakse esindus- ja välivormi ametikohatunnuseid (Lisa 9): 
    1. ametikohatunnus esindusvormil – metalne kuuekandiline täht, mille keskel asetseb riigivapi kujutis. Eristatakse suurt ja väikest juhi tärni ning need on hõbeda- või kullaläikselised. Suure tärni läbimõõt on 22 mm, väikesel 17 mm. Salgajuhist kuni jaoskonnavanema abi ametikohani on randi värv hõbedane. Jaoskonna vanemast kuni peavanema ametikohani on rant kuldset värvi; 
    2. ametikohatunnus välivormil – rohelisel põhjal musta või kuldse niidiga tikitud kuuekandiline tärn. Alates salgajuhist kuni jaoskonnavanema abi ametikohani on tärn musta värvi. Jaoskonna vanemast kuni peavanema ametikohani on tärn kuldset värvi. Ametikohatunnust ümbritsev rant on sama värvi ametikohatärniga. Eristatakse suurt ja väikest tärni.
Lisa 9. Kodutütarde struktuuriüksuse ametikohatunnus esindusvormil
Lisa 9. Kodutütarde struktuuriüksuse ametikohatunnus välivormil
  1. Kodutütre järgutäpp esindusvormil – ümmargune, 15 mm läbimõõduga, tumesinisel põhjal valgega tikitud kuusnurkne täht, näitab järguastet. (Lisa 10
  2. Erikatsemärk – ümmargune, läbimõõduga 30 mm, 3 mm laiuse kollase äärega ja tikitud. Märk on kujundatud vastavalt erialale. (Lisa 11
  3. Noortemagistrimärk – ümmargune, 25 mm läbimõõduga ja sellel on kollasel taustal N ja M tähed. (Lisa 12)
Lisa 10. Kodutütre järgutäpp esindusvormil
Lisa 11. Kodutütre erikatsemärk esindusvormil
Lisa 12. Kodutütarde organisatsiooni noortemagistrimärk
  1. Nimesilt – eristatakse välivormi ja noortejuhi esindusvormi nimesilti (Lisa 13): 
    1. nimesilt noortejuhi esindusvormil – graveeritud mustal alusel suurusega 25x85 mm. Tähed on 7 mm kõrgused ning nimesilti ääristab valge 45 kraadi all tehtud lõige; 
    2. nimesilt välivormil – tikitud 25x133 mm rohelisel põhjal, 15 mm kõrguste tähtedega. Nimesilti ümbritseb 2 mm laiune rant. Tikand on musta värvi.
Lisa 13. Kodutütarde organisatsiooni noortejuhi esindusvormi nimesilt_
Lisa 13. Kodutütarde organisatsiooni välivormi​ nimesilt

III Kodutütarde teenetemärgid

  1. Kodutütarde teeneterist jaguneb kolmeks põhiklassiks ja eriklassiks. (Lisa 14)
  2. Kodutütarde teeneterist (III klass) – tombakust valmistatud ja kullatud 45 mm kõrgune ristikheinarist, mille esikülg on kaetud valge kuumemailiga. Risti keskel on sinise läbipaistva emailiga kaetud medaljonil hõbedane kotkamärk. Medaljoni läbimõõt on 18 mm. Kodutütarde teeneteristi kinnitub 35 mm laiuse muareesiidist lindi külge. Halli põhitooniga lindi keskel on 12 mm laiune tumesinine triip, sellest kummalgi pool 3 mm laiune kollane triip. Lindi äärtel on 2 mm laiune valge triip. 
  3. Kodutütarde teeneterist hõbesõlega (II klass) – punktis 15 toodud teeneteristile lisatakse hõbedane sõõr, millel on reljeefne ristikheinalehe kontuurkujutis. Sõle läbimõõt on 9 mm. Sõlg kinnitatakse teeneteristi lindi ja lindilõike keskele. 
  4. Kodutütarde teeneterist kuldsõlega (I kass) – punktis 15 toodud teeneteristile lisatakse kuldne sõõr, millel on reljeefne ristikheinalehe kontuurkujutis. Sõle läbimõõt on 9 mm. Sõlg kinnitatakse teeneteristi lindi ja lindilõike keskele. 
  5. Kodutütarde hõbetatud teeneterist (eriklass) – tombakust valmistatud ja kullatud 45 mm kõrgune ristikheinarist, mille esikülg on kaetud hõbedaga. Risti keskel on sinise läbipaistva emailiga kaetud medaljonil hõbedane kotkamärk. Medaljoni läbimõõt on 18 mm. Kodutütarde hõbetatud teeneterist kinnitub 35 mm laiuse muareesiidist lindi külge. Halli põhitooniga lindi keskel on 12 mm laiune tumesinine triip, sellest kummalgi pool 3 mm laiune kollane triip. Lindi äärtel on 2 mm laiune valge triip. Teeneteristi lindi ja lindilõike keskele kinnitub vinkli kujutis. Vinkel viitab kodutütarde hoolsuspaelale ja ladinakeelsetele sõnadele “Vir”, tähendades meest, ja “Virtutes”, märkides voorusi.
Lisa 14. Kodutütarde organisatsiooni teeneteristid.

IV Kodutütarde mitterahalised kingitused

  1. Hoolsuspael – 10 mm laiune Λ-kujuline sinise ja kollase triibuga pael kõrgusega 65 mm. (Lisa 15
  2. Hoolsusmärk – 60 mm pikliku kujuga rinnanõel, mille keskel on kollasel taustal organisatsiooni kotkamärk. (Lisa 15
  3. Hinnaline kingitus – keskjuhatuse otsusega väljaantav meenekingitus.
  4. Villane keep – villasest riidest kapuutsiga keep, mille äärisel on rahvuslike motiividega pael. (Lisa 15
  5. Aitaja Sõlg – hõbedane 40 mm läbimõõduga sõlg, millel on kotkamärgi ning ristikulehe kujutised vaheldumisi mööda ringi. (Lisa 15)
Lisa 15. Kodutütarde organisatsiooni mitterahalised kingitused – hoolsuspael
Lisa 15. Kodutütarde organisatsiooni mitterahalised kingitused – hoolsusmärk
Lisa 15. Kodutütarde organisatsiooni mitterahalised kingitused – villane keep
Lisa 15. Kodutütarde organisatsiooni mitterahalised kingitused – Aitaja Sõlg

V Kodutütarde tänukirjad

  1. Ringkonna juhatuse tänukiri – kujundatakse vastavalt soovile.
  2. Peavanema tänukiri – A4 suuruses blankett, mille päises on ristikuleht, lehe üla- ja allservas on kuldsel taustal valged ristikulehe kontuurid.Tänukirja allservas olevat siilu kaunistab sinine joon. (Lisa 16)
  3. Tänukiri sportlike saavutuste eest – A4 suuruses blankett, mille päises on ristikuleht, lehe üla- ja allservas on kuldsel taustal valged ristikulehe kontuurid.Tänukirja allservas olevat siilu kaunistab sinine joon. (Lisa 17)
Lisa 16. Kodutütarde peavanema tänukiri
Lisa 17. Tänukiri sportlike saavutuste eest

VI Kodutütarde ergutuste ja tunnustuste kohaldamise põhimõtted

  1. Tänu avaldamine – tänu avaldatakse suuliselt rivi või kogu ees, käskkirjaga pärast ülesande või teo sooritamist otsese juhi poolt.  
  1. Tänukirja andmine – tänukirja võib anda struktuuriüksuse juht või allüksuse juhatus.
  1. Tänukiri: 
    1. Ringkonna juhatuse tänukiri:
      1. antakse kodutütrele, kes on vähemalt aasta olnud aktiivne organisatsiooni liige;
      2. antakse noortejuhile vähemalt aastase tulemusrikka töö eest kodutütardega ning kellel on täidetud 48 aktiivsustunni nõue;
      3. antakse toetajaliikmetele ning koostööpartneritele aktiivse või märkimisväärse tegevuse eest.
    2. Ringkonna juhatuse tänukirja saamiseks teeb rühmavanem või noorteinstruktor vabas vormis kirjaliku esildise ringkonna juhatusele ning juhatus kinnitab tänukirja saajad oma otsusega. Vabas vormis kirjalik esildis peab sisaldama koostaja kinnitust tänu saaja vastavuse kohta tunnustusväljundi annetamise nõuetele. Erandkorras võib ringkonna tänukirja andmise otsustada ringkonna juhatus ka rühmavanema esildise puudumisel.
    3. Peavanema tänukiri:
      1. antakse kodutütrele, kes on eelnevalt saanud ringkonna juhatuse tänukirja ja on vähemalt kaks aastat tegutsenud organisatsioonis aktiivse liikmena. Tal on täidetud 48 aktiivsustunni nõue;
      2. antakse noortejuhile, keda on tunnustatud ringkonna juhatuse tänukirjaga ja kes on tegutsenud aktiivselt vähemalt kaks aastat. Tal on täidetud 48 aktiivsustunni nõue;
      3. antakse toetajaliikmele või koostööpartnerile, kellele on eelnevalt antud ringkonna juhatuse tänukiri ning kes on vähemalt kaks aastat aktiivselt tegutsenud.
    4. Peavanema tänukirja saamiseks teeb rühma-, ringkonnavanem või noorteinstruktor vabas vormis kirjaliku esildise ringkonna juhatusele. Erandkorras võib ettepaneku peavanema tänukirjaga tunnustamiseks teha ka ringkonna- või keskjuhatus. Ringkonna juhatus edastab otsuse peavanemale kinnitamiseks. Vabas vormis kirjalik esildis peab sisaldama koostaja kinnitust tänu saaja vastavuse kohta tunnustusväljundi annetamise nõuetele (vt p 28.3).
    5. Tänukiri sportlike saavutuste eest antakse heade sportlike tulemuste eest protokolli alusel (maakonnas esikolmikus, vabariigis esikuuikus, osalemine Euroopa või maailmameistrivõistlustel).
    6. Sportlike saavutuste eest tänukirja saamiseks teeb rühma-, ringkonnavanem või noorteinstruktor vabas vormis kirjaliku esildise ringkonna juhatusele. Erandkorras võib ettepaneku tänukirjaga tunnustamiseks teha ka ringkonna juhatus. Ringkonna juhatus edastab otsuse peavanemale kinnitamiseks. Vabas vormis kirjalik esildis peab sisaldama koostaja kinnitust vastavate sportlike saavutuste kohta.
  1. Teenetemärkide annetamine – teenetemärgid annetatakse Kodutütarde keskjuhatuse otsusega, ringkonna teenetemärk ringkonna juhatuse otsusega. 
  1. Teenetemärkide annetamine:
    1. Kodutütarde teeneteristi põhiklass annetatakse teenekatele noortejuhtidele. Kodutütarde juhiks loetakse rühma juurde kinnitatud rühmavanem või rühmavanema abi, ringkonnavanem või ringkonnavanema abi, peavanem või peavanema abi, noorteinstruktor.
    2. Kodutütarde teeneterist (III klass) annetatakse vähemalt viieaastase tulemusliku töö eest teenekale ja auväärsele Kodutütarde juhile:
      1. keda on eelnevalt autasustatud Kodutütarde peavanema tänukirjaga (sh Kodutütarde peavanema tänukirjaga autasustamisest on möödunud vähemalt kaks aastat);
      2. kes on tasunud kõikide tegevusaastate eest liikmemaksu või on vabastatud liikmemaksu tasumisest;
      3. kellel on täidetud 48 aktiivsustunni nõue.
    3. Kodutütarde teeneterist hõbesõlega (II klass) annetatakse vähemalt seitsmeaastase tulemusliku töö eest teenekale ja auväärsele Kodutütarde juhile:
      1. keda on eelnevalt autasustatud Kodutütarde peavanema tänukirja ja Kodutütarde teeneteristiga (sh Kodutütarde teeneteristiga autasustamisest on möödunud vähemalt kaks aastat);
      2. kes on tasunud kõikide tegevusaastate eest liikmemaksu või on vabastatud liikmemaksu tasumisest;
      3. kellel on täidetud 48 aktiivsustunni nõue.
    4. Kodutütarde teeneterist kuldsõlega (I klass) annetatakse vähemalt kümneaastase tulemusliku töö eest teenekale ja auväärsele Kodutütarde juhile:
      1. . keda on eelnevalt autasustatud Kodutütarde peavanema tänukirja, Kodutütarde teeneteristi ja hõbesõlega teeneteristiga (sh Kodutütarde hõbesõlega teeneteristiga autasustamisest on möödunud vähemalt kaks aastat);
      2. kes on tasunud kõikide tegevusaastate eest liikmemaksu või on vabastatud liikmemaksu tasumisest;
      3. kellel on täidetud 48 aktiivsustunni nõue.
    5. Hõbetatud teeneterist (eriklass) annetatakse Kodutütarde organisatsiooni tegevuse toetajale vähemalt viieaastase aktiivse tegevuse eest. Medali saaja võib kuuluda Kaitseliidu teistesse struktuuriüksustesse või olla Kaitseliitu kuuluvuseta. Üldjuhul võib ringkond taotleda aastas üht hõbetatud teeneteristi
    6. . Kodutütarde teeneteristide põhi- ja eriklassi andmise otsustab Kodutütarde keskjuhatus Kodutütarde ringkonna juhatuse või keskjuhatuse liikme ettepanekul.
      1. Kodutütarde keskjuhatusele esitatakse vormikohane esildis. (Lisa 18)
      2. Kodutütarde keskjuhatusel on õigus põhjendatud erandjuhtudel teha Kodutütarde teeneteristi väljaandmisel erisusi käesoleva statuudis sätestatud kriteeriumites.
    7. Teeneteristid antakse üle koos teeneteristi tunnistusega. (Lisa 19)
    8. Ringkonna teenetemärk antakse ringkonna teenekale juhile.
    9. Ringkonna teenetemärgi saamiseks teeb rühmavanem või noorteinstruktor vabas vormis kirjaliku esildise ringkonna juhatusele. Vabas vormis kirjalik esildis peab sisaldama koostaja kinnitust tänu saaja vastavuse kohta tunnustusväljundi annetamise nõuetele.

Esildis Kodutütarde keskjuhatusele tunnustuse andmiseks. 

Lisa 18. Esildis Kodutütarde keskjuhatusele tunnustuse andmiseks.

Lisa 19. Kodutütarde teeneteristi tunnistus
Lisa 20. Kodutütarde hoolsuspaela tunnistus
Lisa 21. Kodutütarde hoolsusmärgi tunnistus
  1. Mitterahalise kingituse tegemine – otsuse õigus vastava kingituse tegemiseks on ringkonna juhatusel või Kodutütarde keskjuhatusel.
    1. Hoolsuspael antakse organisatsiooni liikmele, keda on tunnustatud peavanema tänukirjaga ja kellel on vähemalt IV järk.
    2. Hoolsuspaela omistamiseks teeb rühmavanem või noorteinstruktor vabas vormis kirjaliku esildise ringkonna juhatusele ning ringkonna juhatus edastab otsuse peavanemale kinnitamiseks. Vabas vormis kirjalik esildis peab sisaldama koostaja kinnitust tänu saaja vastavuse kohta tunnustusväljundi annetamise nõuetele. Hoolsuspael antakse üle koos hoolsuspaela tunnistusega. (Lisa 20)
    3. Hoolsusmärk antakse hoolsuspaela omavale organisatsiooni liikmele, keda võib teistele eeskujuks seada ja kellel on vähemalt II järk.
    4. Hoolsusmärgi omistamiseks teeb rühmavanem või noorteinstruktor vabas vormis kirjaliku esildise ringkonna juhatusele ning ringkonna juhatus edastab otsuse peavanemale kinnitamiseks. Vabas vormis kirjalik esildis peab sisaldama koostaja kinnitust tänu saaja vastavuse kohta tunnustusväljundi annetamise nõuetele. Hoolsusmärk antakse üle koos hoolsusmärgi tunnistusega. (Lisa 21)
    5. Villane keep või hinnaline kingitus antakse eriliselt väärikatele noortejuhtidele, keda on juba eelnevalt tunnustatud kõikide teeneteristi põhiklassidega. Kodutütarde juhiks loetakse rühma juurde kinnitatud rühmavanem või rühmavanema abi, ringkonnavanem või ringkonnavanema abi, peavanem või peavanema abi, noorteinstruktor. 
      1. Villase keebi või hinnalise kingituse saamise otsustab Kodutütarde keskjuhatus Kodutütarde ringkonna juhatuse või keskjuhatuse liikme ettepanekul. 
      2. Selleks esitatakse Kodutütarde keskjuhatusele vormikohane esildis. (Lisa 18)
    6. Aitaja Sõlg antakse organisatsiooni eriliselt väärikatele ja staažikatele juhtidele, toetajateliikmetele või organisatsiooni toetajatele.
      1. Sõle andmise otsustab Kodutütarde keskjuhatus Kodutütarde ringkonna juhatuse või keskjuhatuse liikme ettepanekul. 
      2. Kodutütarde keskjuhatusele esitatakse vormikohane esildis. (Lisa 18)
  1. Kodutütarde eraldus- ning tunnustusmärkide täpsemat kandmist vormil sätestab vastav kord.

Dokumendi fail

Kodutütred sümbolid, eraldus- ning teenetemärgid ning ergutamiste ja tunnustuste kohaldamise põhimõtted
Dokument koos lisadega
Palun oota