Peatükk 1.1 (Ajalugu 5. kl)

Tere!

Hoiad käes ajalooLASTE õpikut, mis viib sind ajas rändama. Alustame kaugest minevikust ja uuristame omale tee läbi aastatuhandete tänapäevani välja. Lisaks jutustavatele peatükkidele on osa peatükke õpikus ka koomiksi kujul. Nende peategelane on vahva 5. klassi õpilane, kelle perekonnal on omapärane saladus. Nimelt on nende unenäod väga ebaharilikud. Tihtipeale juhtub, et pärast ajalootundi satub peategelane unes külastama just neid ajastuid, mida ta on koolis äsja õppinud. Seejuures astub ta alati justkui kellegi teise kingadesse ja saab minevikku vaadata uue pilguga ja ootamatu nurga alt. Paberil on aga vaid osa materjali. Mitmest peatükist on loodud ka kuulatav versioon ehk omamoodi taskuhääling. Lisaks soovitab õpik vaadata ka huvitavaid videoid. Õpetaja leiab mahuka abimaterjali selle lehekülje allservas olevalt lingilt.

Õpiku lõppu on kogutud peatükkide keerulisemad mõisted. Selleks et õpilastel poleks tarvis lehti edasi-tagasi lapata, on mõisted paigutatud ka põhiteksti kõrval olevatesse kollastesse kastidesse. Tasub meeles pidada, et välja toodud mõisteid on rohkem kui neid, mida 5. klassis tegelikult omandada tuleb. Need terminid on ühtlasi ka tulevaste aastate ajalootundide seeme: kordamine on teatavasti tarkuse ema.

Olen ajalooLASTE õpiku ja töövihiku kirjutanud nii, et see kutsuks õpilasi ajaga isiklikult suhestuma. Aeg põimib ju kõik inimesed üheks tervikuks kokku. Mõnikord on need niidid silmaga näha ja käega tunda. Teinekord viitan aga tunnetuslikele seostele, mis võivad ilmneda, kui tõmmata teemad mõnusalt liigestest lahti ja lasta suurtel küsimustel ühist arutelu juhtida. Kui kasutada kõiki õppekomplektis olevaid materjale, siis saad kevadeks õppekavas välja toodu kenasti selgeks ning mõnusa värvika krundi alla, et järgmistel õppeaastatel seda vaimupilti juba peenema pintsli­tööga täiendada.

Õpiku ja töövihiku loomine oli mulle vahva seiklus. Ma tänan oma kalleid kaasteelisi. Väljakutse joonistada koomiksid ja illustratsioonid võttis minu suureks rõõmuks vastu kõrge lennuga noor eesti kunstnik Dora Grents. Toimetaja Airi Kuusk ning kujundaja Mare Kõrtsini moodustasid võimsa paarisrakendi, mis ettevõtmist väsimatult õigel rajal hoidis. Taskuhäälingule kirjutas muusika ning panustas ka häälega auhinnatud helilooja Janek Murd. Aitäh, et mind Koolibri kirjastuse autoriks kutsusid, Kadri Rahusaar! Aitäh, et mind sel teel kannustasid, Priit Parro!

Õpetaja tööriistakasti leiad siit: klb.ee/Mm

Maarja Merivoo-Parro on ajaloolane ja õppejõud, kes on loonud arvukalt tele- ja raadiosaateid. Ta on pälvinud riiklikult tunnustatud teaduse populariseerija aumärgi ning töötab Jyväskylä ülikoolis.

Kirjastus ja autor tänavad koostöö eest: Priit Lätti, Kadri Tael, Reet Rast, Ülle Tamla, Saima Kallionsivu, Kristin Kalamees, Rasmus Merivoo, Madis Merivoo, Aileen Umal, Kaja Asmer ja Kuusalu Keskkooli 5.a klass

Palun oota