Peatükk 1.2 (Kuidas ajateenistuseks ette valmistuda)

Mida teeb Eesti Kaitsevägi?

Eesti Kaitsevägi

Eesti kaitsevägi jaguneb kolmeks väeliigiks: maaväeks, õhuväeks ja mereväeks. Väeliigid omakorda jagunevad relvaliikideks, mis kaitsevad Eesti riiki vastavalt oma võimekusele ja tehnikale.

Eesti Kaitseväe põhiülesanne on kaitsta Eesti Vabariiki väliste sõjaliste ohtude eest. Seepärast on oluline tugev kaitsevõime: kaitseväe varustatus, piisav inimjõud ja väljaõpe, tahe kaitsta oma riiki ning liitlaste olemasolu.
  • A
  • B
  • C
  • D

Kaitseväe struktuuriüksused

Diviis

Maaväe moodustab peaasjalikult diviis.

Diviisi koosseisu kuuluvad:
  • 1. jalaväebrigaad
  • 2. jalaväebrigaad
  • logistikapataljon
  • staabi- ja sidepataljon
  • suurtükiväepataljon
  • luurepataljon

1. jalaväebrigaad

1. jalaväebrigaad on Kaitseväe üks kahest peamisest manööverüksusest ning rahuajal Eesti kõige suurem üksus, paiknedes kaheks asukohas (Tapa/Jõhvi) ja koolitades igal õppeaastal umbes 1500 uut riigikaitsjat. 

1. jalaväebrigaadi puhul on tegemist rahvusvahelise teenistuskeskkonnaga, kus tulevasel ajateenijal on vahetu kokkupuude erinevate välisriikide kaitseväelastega.

1. jalaväebrigaadi kuuluvad:
  • Scoutspataljon
  • Kalevi jalaväepataljon
  • Viru jalaväepataljon
  • Õhutõrjepataljon
  • Pioneeripataljon
  • Lahinguteeninduspataljon
  • Staabi- ja sidekompanii
  • Tankitõrjekompanii

Scoutspataljon

Scoutspataljon on iseseisvaks lahingutegevuseks võimeline manööverüksus, mis pakub maailmatasemel väljaõpet. Scoutspataljon on relvastatud Eesti moodsaima tehnika ja relvastusega. Alates 2017. aastast on võimalik Scoutspataljonis ajateenistust läbida jalaväe lahingumasina CV9035 jalastuvas isikkoosseisus. Scoutspataljon asub Tapal.

Scoutspataljoni Talvelaager 2022. Pildil CV9035 EE lahingumasinad. Autor: Kaitsevägi; allikas: pildid.mil.ee
Scoutspataljon ja Eestis paiknev NATO lahingugrupp panid talvisel Winter Camp õppusel oma masinad proovile. Autor: Sõdurileht

Õhutõrjepataljon

Õhutõrje peamine eesmärk on hoida brigaadi õhk vastase lennuvahenditest puhas. Brigaadi õhutõrje väljaõpe toimub Tapa linnakus ning pakub võimalust saada ZU-23 õhutõrjekahuri, MISTRAL õhutõrje raketikompleksi või radari spetsialistiks. 

Lisaks on võimalus omandada logistiku, side ja parameediku erialal. Õhutõrje on sõjas võtmetähtsusega!Õhutõrjepataljon asub Tapal.

Õhutõrjepataljoni laskmised 2023. Pildil 23 mm õhutõrjekahur ZU-23-2. Autor: Kaitsevägi; allikas: pildid.mil.ee
Vaata, kuidas õhutõrjujad mere kohal tiirutavat drooni tabasid, mille relvasüsteem Mistral ka taevast alla tõi. Lisaks kasutati õhutõrjekahureid ZU-23-2 ja raskekuulipildujat Browning. Autor: Sõdurileht

Pioneeripataljon

Pioneer on lahinguväljal teerajaja, kuid ka tõkete rajaja ja ehitaja. Eriala sobib neile, kellele meeldivad traktorid, buldooserid, ekskavaatorid ja muu rasketehnika. Lisaks on võimalik ehitada (nii tõkkeid kui ka punkreid) ja lammutada (enamasti lõhkeaine abil!) ning opereerida koos jalaväelastega. Pataljon paikneb Tapa linnakus. Kui ehitustehnilised tegevused on sulle meeltmööda, siis on pioneer sinu õige kutsumus! 

Nii nagu ka teised üksused vajavad ka pioneerid logistikuid, sidemehi, parameedikuid ja autojuhte.

Pioneeripataljoni jooksusilla harjutus. Autor: Kaitsevägi; allikas: mil.pildid.ee
Pioneeripataljon. Autor: Keit Fokin

Lahinguteeninduspataljon

Lahinguteeninduse pataljon tagab kõikide teiste brigaadi üksuste kõrgema taseme logistikat. Pataljon paikneb nii Tapa kui ka Jõhvi linnakus. Pataljon koolitab välja väga palju erinevaid spetsialiste ja ajateenijal on võimalik näiteks teenida nii logistiku, meediku, koka, sidemehe kui ka remondispetsialistina. Pataljonis on palju erinevat tehnikat (kraanad, konteinerveokid, treilerid, puksiirid jne). Kui sulle meeldib minna süvitsi logistikas ja tehnikavaldkonnas, siis see on sinu üksus! Lahinguteeninduspataljon asub Tapal.

Lahinguteeninduspataljoni erialakursused. Autor: Kaitsevägi; allikas: pildid.mil.ee
2. jalaväebrigaadi lahinguteeninduspataljon (endine tagalapataljon) teeb kõik endast oleneva, et varustada kaitses olevaid üksusi vajalike ressurssidega. Autor: Sõdurileht

Staabi- ja sidekompanii

Staabi- ja sidekompanii ülesanne on tagada brigaadi juhtimine ning julgeolek. Selles kompaniis on võimalik teenida side- ja infotehnoloogiaga seotud ametikohtadel ning samuti jalaväelasena, tagades nii brigaadi staabi kui ka brigaadi juhtkonna julgeolekut. Kui sind huvitab elektroonika ja infotehnoloogia, siis selles üksuses saad sa oma huvisid maksimaalselt rakendada. Staabi- ja sidekompanii asub Tapal.

Staabi- ja sidekompanii masinate maskeerimist harjutamas. Autor: Kaitsevägi; allikas: pildid.mil.ee
Vaata, kuidas staabi- ja sidekompanii 1. jalaväebrigaadi tööd toetab. Autor: Sõdurileht

Kalevi jalaväepataljon

Jalaväeüksused moodustavad brigaadi manöövrituumiku. Jalaväe väljaõpe toimub Jõhvi linnakus, väljaõpet viivad läbi Kalevi ja Viru pataljonid. Peamised ametikohad jalaväepataljonis teenides on erinevate relvade spetsialistid (miinipildujad, kuulipildujad, raskekuulipildujad, erinevad tankitõrjerelvad jne), jalaväelane ning soomuki ja muude erinevate sõidukite juhid. Lisaks on võimalus õppida ka sidemeheks, pataljoni taseme logistikuks ning parameedikuks

Kalevi ja Viru jalaväepataljoni lahinglaskmised. Autor: Kaitsevägi; allikas: pildid.mil.ee
Vaata, kuidas Kalevi jalaväepataljoni nooremallohvitserid kursuse lõpurännakul oma oskusi rakendavad. Autor: Sõdurileht

Viru jalaväepataljon

Jalaväeüksused moodustavad brigaadi manöövrituumiku. Jalaväe väljaõpe toimub Jõhvi linnakus, väljaõpet viivad läbi Kalevi ja Viru pataljonid. Peamised ametikohad jalaväepataljonis teenides on erinevate relvade spetsialistid (miinipildujad, kuulipildujad, raskekuulipildujad, erinevad tankitõrjerelvad jne), jalaväelane ning soomuki ja muude erinevate sõidukite juhid. Lisaks on võimalus õppida ka sidemeheks, pataljoni taseme logistikuks ning parameedikuks

Viru jalaväepataljoni metsalaager. Autor: Kaitsevägi; allikas: pildid.mil.ee
Vaata, kuidas Viru jalaväepataljoni tulevased allohvitserid jalaväejao drille ning juhtimist kinnistavad ründavatel manöövritel. Autor: Sõdurileht

Tankitõrjekompanii

Tankitõrje väljaõpet viib läbi brigaadi tankitõrjekompanii, kelle alaliseks koduks on samuti Jõhvi linnak. Tankitõrjekompanii peamine eesmärk on võidelda vastase soomuse vastu brigaadi eesliinil. Tankitõrjekompaniis teenivatele ajateenijatele õpetatakse peamiselt relvasüsteemi Spike LR, mis on üks moodsamaid KV relvasüsteeme. Nii nagu jalaväeski on ka selles üksuses võimalik teenida autojuhi, sidemehe ja parameedikuna.

Tankitõrjekompanii Spike laskmised. Autor: Kaitsevägi; allikas: pildid.mil.ee
Vaata, kuidas möödusid tankitõrjekompanii laskmised. Esimest korda lasti Eestis Spike LR2 raketti koordinaatide peale ja seda 3,8 kilomeetri kaugusele – nii pikale distantsile pole varem lastud. Autor: Sõdurileht

2. jalaväebrigaad

2. jalaväebrigaad on diviisi koosseisu kuuluv maaväe üksus, mille Võrus asuvas Taara linnakus tegutsevad ajaloolise pärandiga Kuperjanovi jalaväepataljon ning staabi- ja sidekompanii. Üksused on hinnatud oma kõrge väljaõppe taseme poolest.

Kuperjanovi jalaväepataljon on spetsialiseerunud jalaväe üksuste koolitamisele. Lisaks jalaväe üksustele koolitatakse tagavaid ja toetavaid üksuseid (tagala, staap, miinipilduja, pioneer, tankitõrje). Pataljonis õpid sa võitlema erinevates keskkondades alates metsast kuni linnastunud alani. Kuna pataljon võitleb sõjaajal eesliinil, siis pakume ajateenijatele võimalust arendada enda juhtimisoskusi, füüsilist vastupidavust ja taktikalist mõtlemist, millest on kasu ka tsiviilelus. Kuperjanovi jalaväepataljon on suurepärane valik neile, kes otsivad vaimseid ja füüsilisi väljakutseid.

Vaata, kuidas möödus 2. jalaväebrigaadi ajateenijate lahinglaskmine Keskpolügoonil. Proovile pandi relva käsitsemise ja juhtimisoskused.

Diviisi Logistikapataljon

Diviisi logistikapataljoni ülesandeks on tagada diviisi väeüksuste logistiline toetus. Logistikapataljoni põhitegevuseks on materjalide ja varude transport.

  • Logistikapataljonis läbitud erialased koolitused on eriti kasulikud neile, kes tegutsevad või plaanivad tegutseda logistika-, transpordi- ja tehnikavaldkonnas.
  • Ligi 2/3 ajateenijatest koolitatakse autojuhiks, mis tähendab C, CE ja D kategooria omandamist. Kategooria omandamisele lisandub ka ohtlike ainete (kütus, laskemoon, lõhkeained) transpordi ja käitlemise kursused ning kraana ja tõstuki operaatori väljaõpe.
  • Varude käitlemise valdkonnas pakume erialast väljaõpet laohoidjatele, materjali arvestajatele ja tõstukijuhtidele. 

Allüksuste tegevusi toetavate erialadena koolitame side- ja IT spetsialiste ning parameedikuid.

Vaata, milline näeb välja logistikapataljoni logistikakompanii erialaõpe, mis viis ajateenijad jaotuspunkti operatsioonile, mille raames tuli kliente varustada vajaliku inventariga. Autor: Sõdurileht

Diviisi Staabi- ja sidepataljon

Staabikompanii peamine ülesanne on tagada nii liikuvate kui paiksete juhtimispunktide juhtimisvõimekus, julgestus ja jätkusuutlikkus. Juhtimispunkti toimimise tagavad elektrikud, sidemehed, kokad, tankijad, ihukaitsjad, laopidajad, meedikud, mehaanikud, IT spetsialistid, lukksepad, autojuhid ja üksuste ülemad. Üksus suudab oma „mikrolinna“ püstitada ja ümber paigutada nii maastikul kui ka hoonestatud alal. Staabikompanii väljaõpe on mitmekülgne ning ajateenija omandab rohkelt erioskusi. Juhtimispunkti püstitamine nõuab meeskonnatööd ning paneb teinekord ajateenija mõtlema „kastist välja“ ja tegema kiireid otsuseid. Kompanii hüüdlause on „Ainult lahendused!“.

Staabi- ja sidepataljoni ajateenijate väljaõpe. Autor: Kaitsevägi; allikas: pildid.mil.ee

Diviisi Suurtükiväepataljon

Diviisi suurtükiväepataljoni ülesanne on pakkuda tuletoetust maaväele, et suurendada võitlusvõimet ja tagada operatsioonide edukus. Pataljoni roll on kriitilise tähtsusega, sest tõhus ja täpne tuletoetus võib otsustavalt mõjutada lahingute käiku ja tulemusi. Pataljoni peamine ülesanne sõjaajal on jalaväe- ja soomusüksuste kaudtulega toetamine ehk tabada kaugel asuvaid sihtmärke. Suurtükiväepataljon asub Tapal.

1. jalaväebrigaadi suurtükiväepataljoni tulepatarei ajateenijad harjutasid kaitseväe keskpolügoonil vastasele reageerimist lähikontaktis. Autor: Sõdurileht

Diviisi Luurepataljoni rekkekompanii

Luurepataljon on Kaitseväe maaväe luurealaste oskuste ja teadmiste keskus. Luurajate peamine ülesanne on koguda lahinguväljalt informatsiooni, mis aitab võitlevatel üksustel lahingutegevuse keskkonda paremini mõista ja teha kvaliteetseid otsuseid. Rekkekompanii viib läbi luure- ja snaiprialast väljaõpet. Tehnilise luure kompanii viib läbi mehitamata õhusõidukite ja signaalluure alast väljaõpet.

Luurepataljoni ajateenija õpib lisaks sõduri baasoskustele kuidas ellu jääda väheste ressurssidega ja toime tulla rasketes tingimustes. Samuti õpib ajateenija kasutama info kogumiseks mitmekülgset tehnikat vaatlusseadmetest droonideni. Suur osa väljaõppest keskendub võitlusele hämarates tingimustes või pimedas. Sõduri baaskursus läbitakse Tapa linnakus, misjärel viiakse erialaväljaõpe läbi ka Tallinnas. Luurepataljoni ajateenija peab olema valmis põhjalikumaks taustakontrolliks

Autor: Sõdurileht
Vaata, mida räägivad rekkekompanii aspirandid oma teenistuskäigust ja sellest, kuidas luurajaks saada. Autor: Sõdurileht

Merevägi

Relvajõud, mis tegutsevad merel, kuid mitte ainult. Eesti merevägi vastutab Eesti meresõjalise kaitse eest. Merel tegutsemine ja seal turvalisuse tagamine on meie ülesanne ja siht.

Mereväe patrull-laevad ja miinitõrjelaevad tagavad merelise kohaloleku ja kaubateede kaitse, et laevaliiklus merel saaks toimuda takistusteta ja turvaliselt. Siiski ei tegutse mereväelased ainult laevadel, vaid ka maa peal ja isegi vee all.

Merevägi jaguneb:

  • miinisõja;
  • rannikukaitse;
  • lahinguteeninduse;
  • patrull-laevade divisjonideks.

Üksused oma eripalgelisuses pakuvad põnevaid teenistuskohti nii merel kui ka maismaal, alustades tekimadrusest ja motoristist lõpetades autojuhi, seireoperaatori või jaoülemaga.

Mereväe laevade kodusadam on Põhja-Tallinnas asuv Miinisadam, mis on võimeline vastu võtma ka NATO ja teiste liitlasriikide sõjalaevu ning tagama vajalikud sadamateenused.

Mereväe väekaitsekompanii ajateenijate väikepaadi harjutus. Autor: Kaitsevägi; allikas: pildid.mil.ee

Õhuvägi

Õhuväe uusim ja moodsaim ajateenijate väljaõppega tegelev üksus on õhukaitsedivisjon. Üksuse eesmärk on kaitsta elanikkonda, taristut ja Kaitseväe üksuseid vastase õhu- ja raketirünnakute eest. Selleks kasutame maailmas kõige uuemat ja paremat keskmaa õhukaitsesüsteemi IRIS-T SLM

Teenistus õhukaitsedivisjonis võimaldab arendada Sinu juhtimisoskust, suhtlemisoskust ja meeskonnatööd, läbi mille annad oma isikliku panuse Eesti õhukaitse ülesehitamiseks ja tagamiseks. Pärast teenistust õhukaitsedivisjonis väärtustad rohkem oma igapäeva mugavusi ja hüvesid, mida seni oled võtnud iseenesestmõistetavalt ning oled väärtustatud nii relvavendade kui Eesti elanike poolt.

Keskmaa õhukaitsesüsteemi IRIS-T SLM, mis suudab hävitada sihtmärke kuni 40 km kaugusel ja 20 km kõrgusel.
Autor: Ajakiri Sõdur

Küberväejuhatus

Küberväejuhatus on iga päev lahinguväljal. Olgugi, et üldsusele nähtamatu, on küberoht reaalne ja nõuab ka riigi relvajõudude tähelepanu. Ajateenistus kübersõdurina pakub ainulaadse võimaluse rakendada oma erialaseid oskuseid ja ühes oma ala spetsialistidega seista Eesti riigi kaitstuse, turvalisuse ja puutumatuse eest. Väejuhatus paikneb Tallinnas, ajaloolises Kaitseväe Filtri tee linnakus.

Küberväejuhatuses saab aega teenida järgnevate allüksuste koosseisus:

  • Info- ja kommunikatsioonitehnoloogia keskus (IKTKe)
  • Küber- ja infooperatsioonide keskus (KIOKe)
  • Strateegilise kommunikatsiooni keskus (StratKomKe)
  • Staabi- ja tagalakompanii (StTaKo)

Küberväejuhatus asub Tallinnas.

Kübersõdurid on samasugused isamaakaitsjad nagu ülejäänud, kuid nad võitlevad suuresti küberruumis. Suurem osa nende operatsioonidest toimub võrgus. Lisaks juhivad nad infooperatsioone ja tagavad kaitseväe strateegilist kommunikatsiooni. Autor: Sõdurileht

Toetuse väejuhatus

Toetuse väejuhatus tagab Kaitseväele varustuse ja logistika, samuti meditsiinivarustuse, -väljaõpe ja -materjalid. Ajateenistus toetuse väejuhatuses kestab 11 kuud ja algab kas jaanuaris või juulis. Ajateenijad saavad väljaõppe kas varustuspataljonis, tervisekeskuses või liikumis- ja veoteenistuses.

 Toetuse väejuhatus asub Paldiskis.

Varustuspataljon on toetuse väejuhatuse peamine ajateenijaid koolitav allüksus, mis hoiustab ja varustab Kaitseväe üksusi vajaminevate vahenditega. Lisaks eelnevale toetab varustuspataljon Kaitseväe üksusi tehnika hooldamisel ja remontimisel. Pataljon koosneb kolmest erinevast erialaosast, milleks on remont, varustus ja transport. Erialaspetsialisti juhitud väljaõpe toimub pataljoni remonditöökojas ja ladudes üle Eesti. Varustuseta pole võimalik sõda võita ja sellest ka hüüdlause: Toetame, et võita!

Liikumis- ja veoteenistuse ajateenijate igapäevane teenistus hõlmab erinevates sõlmpunktides liitlasvägede vastuvõtmist, nt lennujaamades isikkoosseisu ja rongijaamades rasketehnika vastuvõtmist. Autor: Sõdurileht

Erioperatsioonide väejuhatus

Erioperatsioonide väejuhatuse (EOVJ) eesmärk on varjatult, salastatult või diskreetselt täita neile seatud ülesandeid. Ülesanded teeb eriliseks nende kõrge keerukusaste, ohtlikkus ning füüsiline ja poliitiline risk. Nende ülesannete edukaks täitmiseks on eriväelased spetsiaalsete oskuste, erakordse väljaõppe ja tipptasemel varustusega.

Ajateenistus erioperatsioonide väejuhatuses on eriline, sest ülesanded, mida EOVJ ajateenijad peavad lahendama on teistest üksustest erinevad. Eriülesanneteks võivad olla näiteks vastase selja taga luuramist ja andmete kogumist, pikka aega märkamatult ja salaja kuskil piirkonnas olemist ning vastase objektide või ülekaaluka üksuse hävitamist läbi nutikate lahenduste

Autor: EOVJ
Vaata, mida räägivad erioperatsioonide väejuhatuse ajateenijad oma teenistusest. Autor: Sõdurileht
Vaata siit, kuidas on võimalik erioperatsioonide väejuhatusse aega minna teenima.

Sõjaväepolitsei

Sõjaväepolitsei
Vahipataljon

Sõjaväepolitseil on kaks suunda - elukutseline teenistus ja ajateenijate väljaõpe sõjaaja ülesannete täitmiseks. Tulevasi sõjaväepolitseinikke õpetab välja vahipataljon.

Sõjaväepolitsei erialaste oskuste omandamine annab väga hea aluse tulevikus Sisekaitseakadeemiasse kandideerimiseks või sisekaitse valdkonnas töö leidmisel.

Samuti täidab vahipataljon uhkusega riiklikult tähtsat ülesannet, milleks on Vabariigi Presidendi Kantselei ööpäevaringne auvalve ning osalemine riiklikel ja kaitseväelistel tseremooniatel aukompaniiga. Vahipataljoni sõdurid on eluaegsed presidendi kaardiväelased ja teenistuses olles Eesti Vabariigi visiitkaardiks laiale maailmale.

Üheks vahipataljoni ajateenijate kadalipuks on massirahutuste kontrolli lõpuharjutus, kus ajateenijad saavad omal käel läbi proovida rahutuse kontrollimist.
Palun oota