Peatükk 1.3 (Kuidas ajateenistuseks ette valmistuda)

Mida ajateenistuses õpitakse?

Kaitseväe üheks ülesandeks on õpetada välja reservarmee, kes sõjaajal tagab Eesti territoriaalse terviku ja riigi püsimise. Kaitsevägi on meie vabaduse ja iseseisvuse kaitsja, mille tugevuse tagavad väljaõppinud inimesed. 

Kaitsevägi ei anna ajateenijatele mitte ainult sügavaid teadmisi ja praktilisi oskusi riigikaitse valdkonnas, vaid pakub ka tugeva aluse tulevaseks karjääriks ning isiklikuks arenguks. Ajateenistus ei ole pelgalt kohustus vaid ka võimalus panustada riigi kaitsesse ja samal ajal valmistuda edukaks karjääriks kiiresti arenevates ja olulistes valdkondades.

Sõduri baaskursus (SBK)

Ajateenistus algab sõduri baaskursusega (SBK), olenemata väeosast, kuhu teenima minnakse. SBK on ajateenija esimene võimalus end tõestada nii iseendale kui ka üksusekaaslastele. SBK läbitakse ühtsetel alustel ja see kestab kaheksa nädalat, mille käigus omandavad ajateenijad jalaväelase algteadmised ja üksikvõitleja põhioskused, milleks on:

  • teenistusrelva tundmaõppimine;
  • maastikul orienteerumine;
  • väliharjutustel tegutsemine;
  • esmaabivõtete omandamine;
  • kaitseväelasliku käitumise tundmaõppimine.
Vaata, kuidas mööduvad sõduri baaskursuse esimesed metsalaagrid. Autor: Sõdurileht

Erialad

Kõikidel kaitseväe üksustel ja väeosadel on oma spetsiifika ja erialad, mida ajateenistuse jooksul õppida. Peale sõduri baaskursust toimub spetsialiseerumine ning oma ametikohal vajalike teadmiste ja oskuste omandamine erialakursustel.

Sõltuvalt teenistuskohast või teenistuse kestusest on võimalik omandada erialasid järgmistes valdkondades:

  • inimeste juhtimine;
  • projektide või protsesside juhtimine;
  • meditsiin;
  • mootorsõiduki juhtimine (mootorrattast soomukini);
  • IT ja side;
  • laondus ja logistika;
  • tehnika ja ehitus;
  • reakoosseis.
Õhutõrjepataljoni kahuri ja raskekuulipilduja erialakursuste laskeharjutus. Autor: Kaitsevägi; allikas: pildid.mil.ee
Pioneeripataljoni lõhkamisharjutused. Autor: Kaitsevägi; allikas: pildid.mil.ee

Nooremallohvitseri kursus (NAK)

NAK jaguneb baaskursuseks ja erialakursuseks. Baaskursus on kõikidele kursuslastele ühtne. Baaskursuse jooksul omandatakse nooremallohvitseri põhiteadmised ja -oskused. Erialakursusel omandatakse oma sõjaaja allüksuse juhtimiseks vajalik ettevalmistus. NAK-i on võimalik sooritada vaid 11-kuulise teenistusega ajateenijatel. Parimate NAK lõpetajate hulgast valitakse reservohvitseri kandidaadid.

Reservohvitseri kursus (ROK)

ROK koosneb baaskursusest ja erialakursusest. Kursuse käigus omandatakse teadmised rühmasuuruse sõjaaja üksuse juhtimiseks. Reservohvitseri kandidaati nimetatakse aspirandiks. Kursuse lõppedes omistatakse ajateenijale lipniku auaste.

Vahipataljoni nooremallohvitseri kursuse lõpurännak. Autor: Kaitsevägi; allikas: pildid.mil.ee
Vaata, mida räägivad ajateenijad jaoülemaks või drillseersandiks saamisest. Videos saad teada sisust ja väljakutsetest, mida nooremallohvitseri kursus pakub. Autor: Sõdurileht
Reservohvitseri kursus

Kas teadsid, et...?

Ajateenistus nooremallohvitseri või reservohvitseri kandidaadina on harukordne võimalus omandada väärtuslik alluvate juhtimise kogemus, mis võib tulla kasuks tulevases töös ning elus.

Väljaõppetsükkel ajateenistuses

Vaata veel põnevat ajateenistusest!

Rutja rannas harjutati droonide tabamist
Luurepataljoni rekkekompanii linnalahingut harjutamas
Kuula, mida räägivad ajateenijad SBK-st, metsalaagritest, väljalubadest, erialakursustest ja paljust muust!
Vaata, milline näeb välja mereväelase baaskursuse lõpuharjutus. Harjutus algas olukorraga, kus laeval oli tekkinud avarii ning ruumid olid mattunud suitsu sisse. Kõik ruumid tuli läbi otsida, et leida võimalikke kannatanuid. Seejärel tuli laev maha jätta ja hüpata vette, kus neil tuli veeta abi saamiseks kuluv aeg väikestel päästeparvedel. Möödus 24 tundi, kui saabus politsei- ja piirivalveameti pinnaltpääste meeskonna kopter, kes ajateenijad kuivale maale viis. Selline harjutus on viimane proovikivi neljanädalasele kursusele ning kõik selle läbinud jätkavad teenistust mereväe laevade peal.
Palun oota