Peatükk 1.5 (Kuidas ajateenistuseks ette valmistuda)

Mida pean veel teadma enne ajateenistusse minemist?

Kutsealune

17-aastaseks saades jõuab sinu postkasti kiri sisuga, et oled kaitseväekohustuslane. Sellest hetkest saab sinust kutsealune. Kutsealuse staatust kannad hetkeni, mil asud ajateenistusse.

Kutsealusena kaasnevad esimesed vastutusrikkad ja õpetlikud kohustused:

Esiteks – veendu, et kõik sinu kohta käivad andmed on tõesed ja korrektsed!

Seda saad hõlpsasti teha kaitseväeteenistuse veebilehel. Juhul, kui sul puudub kaitseväeteenistuse veebi kasutamise võimalus, võid meile kirjutada ka e-posti vahendusel (aadressil info@kra.ee). Kindlasti lisa e-kirja oma nimi, isikukood ja kontaktandmed.

  • A
  • B

Teiseks – ole valmis terviseseisundi hindamiseks!

Kutsealuse tervis peab vastama tervisenõuetele ja seda hinnatakse enne teenistusse kutsumist Kaitseressursside Ameti terviseseisundi hindamisel. Terviseseisundi hindamisele soovitame ise aegsasti valida aeg ja koht kaitseväeteenistuse veebis. Terviseseisundi hindamise aja ja koha valimiseks pead olema 18-aastane. Kui amet on sulle kutse juba saatnud, siis hindamise aega ja kohta enam ise valida ei saa, kuid võid põhjendatud vajaduse korral taotleda selle muutmist. Hindamisele tuleb ilmuda ka siis, kui sul on ajapikendus ajateenistusse kutsumisest.

Kolmandaks – ole valmis asuma ajateenistusse!

Pärast hindamist, kui tervis vastab nõuetele, kutsutakse sind ajateenistusse ning saad teada, millal pead ajateenistusse minema. Hiljemalt 30 päeva enne teenistuse algust edastab Kaitseressursside Amet sulle teate. Teates saad teada oma teenistuskoha ning millal ja kuhu ilmuda. Ajateenistusse asumine määratud ajal ja kohas on sulle kohustuslik. Ka hilinemist loetakse ajateenistusse mitteilmumiseks.

Ajapikendus

Juhul, kui plaanid kohe pärast keskkooli astuda kõrgkooli, siis on oluline teada, et ajapikenduse taotlus tuleb üldjuhul esitada hiljemalt 15. septembriks. Teatud juhtudel tuleb ajapikendust taotleda hiljemalt 30 päeva jooksul immatrikuleerimisest. Selleks, et muretult õpingutele keskenduda, loe kindlasti Kaitseväeteenistuse seaduse paragrahvi 44.

Rohkem infot ajateenistuse kohta leiad siit!

Ajateenistusse omal algatusel

Kutsealusena saad asuda ajateenistusse omal algatusel. See on hea võimalus kavandada ajateenistus teadlikult oma eluplaanidesse ja läbida teenistus varakult. Selleks mine esimese sammuna kaitseväeteenistuse veebi ja vali sealt endale sobiv terviseseisundi hindamise aeg ja koht. Tuletame meelde, et terviseseisundi hindamise aja ja koha valimiseks pead olema 18-aastane.

Ajateenistus on lihtsam, kui sa lähed oma sõprade või klassikaaslastega. Koosmineku soovist tuleb teatada Kaitseressursside Ametile. Kaitsevägi püüab teile tagada, et saaksite olla koos vähemalt sõduri baaskursuse ajal. Rohkem infot saad siit.

Kas teadsid, et igal aastal läheb omal algatusel ajateenistusse ligi 2400 kutsealustest? Ole üks neist!

Palun oota