Peatükk 1.6 (Kuidas ajateenistuseks ette valmistuda)

Korduma kippuvad küsimused

Vaata, kas leiad oma küsimusele vastuse!

Kui tihti saab väeosast koju ehk väljaloa?

Üldjuhul saab ajateenija väeosast koju siis, kui väljaõpet ei toimu ehk E-R alates kl 17.30 ja nädalavahetusteti. Küll aga tuleb arvestada, et väljaloa saamist mõjutavad erinevad tegurid, näiteks erikohustused või teenistusüksuse eripärad. Oluline on meeles pidada, et väeossa tuleb naasta õigeks ajaks.

Kas ajateenistuse ajal saab trenni iseseisvalt teha?

Ajateenistuse ajal on pärast väljaõpet võimalik teha trenni, näiteks jõusaalis või mõne väeosa puhul ka rühmatreeningutes. Kaitseväes toimuvad iga-aastaselt ka meistrivõistlused tavapärastel spordialadel nagu jalgpall või korvpall kui ka kaitseväele omastel aladel nagu sõjaväeline viievõistlus või sangpommisport.

Nii kaitseväelaste kui liitlaste seas populaarsust kogunud sangpommi võistlus mängib olulist rolli kaitseväe sporditraditsioonides.

Mis erinevused on 8- ja 11-kuulisel teenistusel?

11-kuuline ajateenistus on neil, kes omandavad ajateenistuse kestel eriala, mis eeldab mahukat sõjaväelist väljaõpet või praktikat, näiteks jaoülema või autojuhi eriala. Ajateenistusse asutakse kolmel korral aastas: jaanuaris, juulis ja oktoobris. Jaanuaris ja juulis alustanud ajateenijatel kestab teenistus 11 kuud, oktoobris teenistusse asunutele 8 kuud. 8-kuulises ajateenistuses õpetatakse välja üksuse reakoosseis.

Kuidas ajateenistuseks füüsiliselt valmistuda?

Ajateenistuses tuled paremini toime, kui oled varasemalt harrastanud 3–4 korda nädalas tervisesporti. Eriti tulevad kasuks kestvusalad nagu jooks ja jalgrattasõit. Seega – liigu ja tee sporti! Kasuta kaitseväe spordiäppi Spordivägi, mis aitab näidistreeringute ja ettevalmistavate programmide abil saavutada ajateenistuseks head füüsilist vormi. Hoia meeles, et hea füüsilise vormi jaoks on tähtis ka tervislikult toituda.

Kas väeosas olles on vaba aega ka?

Vaba aeg algab ajateenistuses üldjuhul siis, kui väljaõpe ja muu väljaõppega seonduv lõpeb. Vaba aega on võimalik sisustada erinevat moodi, näiteks lähedastega vesteldes, sporti tehes, raamatut lugedes, filmi vaadates jms.

Kas varasemalt tsiviilis omandatud eriala annab võimaluse otsustada ajateenistuses ametikoha üle?

Ametikoha otsustab kaitsevägi, kes võtab arvesse lisaks varasemalt omandatud erialale ka isikuomadusi ja teenistusalast käitumist sõduri baaskursuse ajal. Teatud üksused ootavad erialase taustaga kutsealuseid.

  • Merevägi ootab mereharidusega noori ja tulevikus õhuvägi lennuakadeemia taustaga noori.
  • Küber- või IT valdkonna kutsealused saavad anda panuse eelkõige küberväejuhatuses, kuid IT- ja küberteadmistel on oluline roll igas üksuses.
  • Võõrkeelte, sh vähemlevinud võõrkeelte oskus tuleb kasuks luurepataljonis ajateenistust läbides.
  • Logistikavaldkonna haridus tuleb kasuks toetuse väejuhatuses ja logistikapataljonis.
  • Meditsiinivaldkonna haridusega kutsealuseid koolitatakse tavaliselt parameedikuteks.

Näiteid on tuua veelgi. Kaitsevägi koolitab ise, kui ajateenija näitab valdkonna vastu üles tõsist huvi. On ka näiteid, kus mere- või IT-haridusega noor soovib vaatamata varasemalt omandatud erialast teenida jalaväes.

Kuidas ajateenistuse läbimine mulle kasulik on?

Ajateenistus on üks esimesi enesearengu võimalusi ja ettevalmistusi nii edaspidiseks eluks kui ka teenistusteks (reserv- ja tegevteenistuseks). Ajateenistuse läbinud noored on kinnitanud, et endale teenistuse ajaks seatud eesmärgid tegid ajateenistuse huvitavamaks.

Ajateenistuse läbinud ütlevad, et teenistuse ajal paranesid nende juhtimis- ja meeskonnatööoskus, ajaplaneerimisoskus, distsiplineeritus, enesekindlus, füüsiline vorm ning oskus rasketes oludes toime tulla. Mis eriti oluline, ajateenistuse läbinud hindavad kõrgelt teenistuse ajal loodud sõprussuhteid.

Millal on kõige mõistlikum aeg ajateenistusse asuda?

Parim aeg ajateenistuse läbimiseks on kohe pärast gümnaasiumi lõpetamist. Nii sobitub riigikaitsesse panuse andmine kõige sujuvamalt teiste eluplaanidega. Nutikas on esitada avaldus vabatahtlikult ajateenistusse astumiseks, sest nii võid olla kindel, et pärast tervisekontrolli läbimist saab teenistuse läbida soovitud ajal ja võimaluse korral arvestatakse ka teenistuskoha eelistusega.

Hea nipp!

Mõtle, mida sooviksid ajateenistuses veedetud ajast enda jaoks saada ja sea oma eesmärgid.

Millised on elamistingimused ajateenistuses?

Küberväejuhatuse Filtri linnaku tutvustus (Tallinnas)
2. jalaväebrigaadi Kuperjanovi jalaväepataljoni Taara sõjaväelinnaku tutvustus (Võrus)
1. jalaväebrigaadi Jõhvi linnaku tutvustus
1. jalaväebrigaadi Tapa linnaku tutvustus

Võta meiega ühendust!

Juhul, kui tahad veel ajateenistuse kohta teada, kirjuta meile aadressil info@kra.ee!

Palun oota